„Rotačky“ Manitou stále výkonnejšie

Rotačné teleskopické manipulátory Manitou MRT Privilege+ sú všestranní pomocníci do každej aplikácie a hlavne do každého terénu. Vďaka pohonu všetkých štyroch kolies a kontinuálnej rotácii pri manipulácii sú dokonale prispôsobené tak, aby fungovali rýchlo a efektívne. Manitou ako líder v tomto segmente neustále napreduje, čoho dôkazom sú v týchto dňoch predstavené nové modely MRT 2470 P+ a MRT 3050 P +. Pri prvom menovanom sa jedná o stroj s nosnosťou 7000 kg čo nemá pri “rotačkách“ obdobu.

Týmto pádom modelový rad MRT Privilege+ disponuje 5 modelmi s výškovým dosahom do 32 m a nosnosťou do 7 ton. Manitou MRT Privilege+ môže pracovať na kolesách
alebo stabilizátoroch a kombinuje v sebe 3 stroje v 1.

Mobilný žeriav
Ako prídavné zariadenia je možné osadiť hydraulické navijaky v rôznych prevedeniach, ktoré v okamihu premenia Manitou MRT na plnohodnotný mobilný žeriav.

Pracovná plošina
Celá škála typov pracovných plošín robí z Manitou MRT vysokovýškovú pracovnú plošinu bez kompromisov. Na výber je priestranná 6 m pracovná plošina, vysokokapacitná s nosnosťou 1000 kg, rôzne typy otočných plošín, špecifi cká tzv. 3D plošina, pomocou ktorej je možné zvýšiť výškový dosah až o 11 m a dostať sa aj do negatívnej polohy – ideálne na mostoch.

Teleskopický manipulátor
S pevným ramenom päťuholníkového profi lu a otočnou vežou nezaskočí Manitou MRT žiadna manipulačná úloha. Na manipuláciu sú samozrejme k dispozícii vidly, plávajúce vidly, otočné vidly, rôzne háky a mnoho ďalšieho špecifi ckého príslušenstva. Kontinuálna rotácia sa stará o efektívnejšie využívanie Manitou MRT, pretože redukuje časy na manévrovanie. Neustála automatická kontrola záťaže v závislosti na vysunutí ramena dáva obsluhe pocit bezpečia a možnosť sústrediť sa na pracovné úlohy.

Rad MRT Privilege+ je štandardne vybavený rozpoznávaním prídavných zariadení, systémom E-RECO. Systém automaticky detekuje typ prídavného zariadenia,
na základe čoho prispôsobí pracovný režim celého stroja. Manitou MRT Privilege+ je ovládateľné aj na diaľku bez prítomnosti obsluhy v kabíne, ale s rovnakým komfortom. Jednotka diaľkového ovládania je vybavená displayom informujúcim o aktuálnom stave záťaže rovnako ako v kabíne. Univerzálnosť a užívateľskú jednoduchosť dokumentuje aj fakt, že rovnaká jednotka
diaľkového ovládania sa používa aj na ovládanie v pracovnej plošine.

Dvojstupňová prevodovka a hydrostatický prenos krútiaceho momentu umožňuje prispôsobiť rýchlosť jazdy k potrebnej ťažnej sile. Tým sa zabezpečí progresívna prevádzka s vysokým výkonom, presnosť pohybu a správne umiestnenie záťaže. Prevodovka s posunom prevodových stupňov, ako doplnková výbava na MRT2470 a MRT 3050 Privilege+, umožňuje meniť prevodové pomery podľa požiadavky obsluhy, čo prináša ďalší komfort navyše pri manipulácii. Samostatnou kapitolou je MRT3255, ktoré disponuje vario CVT prevodovkou s plynulou zmenou
prevodových pomerov, ktorá poskytuje vysokú úroveň flexibility a rýchlosť až do 40 km/hod. MRT 2470, 3050 a 3255 sú vybavené reguláciou rýchlosti pre bezpečnejšiu jazdu. Ako štandard na všetkých modeloch MRT je inching funkcia, ktorá umožňuje operátorovi zvýšiť rýchlosť pohybov ramena pri postupnom znižovaní pohybu stroja vpred. Modely MRT Privilege+ sú osadené na troch typoch podvozkov. Vďaka svojim rúrkovým rámom umožňujú podvozky maximálnu odolnosť a tuhosť bez ohľadu na polohu stroja.
MRT 2470 a 3050 Privilege+ majú v podvozkoch integrované všetky elektrické a hydraulické vedenia pre úplnú ochranu, ktoré umožňujú obsluhe pracovať aj v tých najnáročnejších podmienkach. MRT 3255 Privilege + ponúka skvelý komfort jazdy vďaka hydro-pneumatickému odpruženiu podvozku.

Všetky funkcie stroja sú centralizované na palubnej doske pre jednoduché a efektívne použitie. Ovládacie prvky a menu sú ilustrované ikonami, aby bolo jednoduchšie pamätať si ich funkciu a dostupnosť. 9“ obrazovka TFT je umiestnená vpravo od operátora, kde sú dostupné vždy aktuálne informácie o prevádzke a dynamické diagramy zaťaženia na sledovanie pozície zaťaženia v reálnom čase.